Kolbásszal vigad a magyar!

2017. június 09. 10:00 - KolbászAkadémia

Egy jó ebéd receptje sült kolbásszal kezdődik!

Egy igazi magyar vasárnapi családi ebéd annak idején elképzelhetetlen volt sült kolbász nélkül. Hogy felélesszük a hagyományokat és mert tényleg nagyon finom, hoztunk nektek egy könnyen elkészíthető receptet! kolbasz.jpg

Hamar kész van, és a kolbásszal együtt megsül a köret is – így nem kell az egész napot a konyhában töltened! Amit készíteni fogsz, az pedig nem más, mint sült kolbász krumpli ágyon!

 Amikre szükséged lesz hozzá
- 4 szál sütni való kolbász
- 5 nagyobb szem burgonya
- 2 lecsópaprika
- 2 nagyobb paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 csipet só, ízlés szerint
- 1 csokor friss rozmaring
- és 1 evőkanál sertészsírkolbaszkrumpli.jpg

Így készítsd el
Pucold meg a krumplikat és karikázd fel őket. A zöldségeket aprítsd fel – a fokhagymához érdemesebb reszelőt használnod, hogy alaposabban el tudd majd dolgozni.

A són kívül más fűszert nem kell hozzáadnod, mert a kolbászból kisülő zsír megadja majd az egész étel zamatát! Viszont a kolbászokat kicsit szurkáld meg, hogy legyen hol kibugyognia a szaftnak – és hogy ne robbanjon szét a sülés közben.

Kend ki a sertészsírral a tepsit, szépen rendezd bele a krumpli karikákat a zöldségekkel, és a tetejükre tedd rá a kolbászokat. Végül takard le alufóliával és süsd 180°-on 1 órán át, majd szedd le a fóliát és süsd tovább még 20 percet.

   Jó   
 étvágyat 
 kívánunk! 

Címkék: recept
komment
2017. június 07. 10:53 - KolbászAkadémia

Mekkora a jó sült kolbász mérete?

Sokat hallani, hogy nem a méret a lényeg. De vajon a sült kolbászok tekintetében fontos kérdés-e, hogy mekkora?

kobasicijada-turija-kobasica-kobasice-serbiaphoto-com-jpg_660x330.jpgKétféleképpen készülhet a jó sütni való kolbász:
Vagy körbetekeri készítője – akár egy hatalmas kakaós csigát, és úgy szeli kellő hosszúságúra, vagy már előre méretre vágja a belet hozzá.

De vajon van-e sült kolbász méret etikett?
Nos, különböző vidékeken eltérő méretűek lehetnek ugyan a sült kolbászok, ám egy valamire való darab a jobb helyeken legalább 20-25 centi.

kolbasztekercs2-596x384.jpg

Talán a férfiasság méretét firtató vicceknek is ez adja az alapot?
Mint például annak a felvetésnek, hogy a nők azért nem tudnak parkolni, mert a férfiak tanították meg őket arra, mennyi is az a 20 centi.

Egy biztos!
A jó sült kolbászt nem mérete miatt fogyasztjuk,
hanem mert igazi finom magyar étek, és imádjuk!

 

komment
2017. június 05. 10:45 - KolbászAkadémia

Honnan ered a kolbász?

Ahogyan arról már korábban írtunk (itt), a letűnt korokban is nagy kultúrája volt a sült kolbászoknak. Eredetét sokan sokféleképpen bizonygatják ennek függvényében, ám nevének kialakulása talán közelebb visz minket a valósághoz! 12065915_1050757544964143_2570665907041987010_n.jpg

Tudtad, hogy a Római Birodalomban a kolbászárusok saját hordozható sütőikkel rótták az utcákat, hogy az éhes népet friss sült kolbásszal etessék?

Anyanyelvükön őket botulariusokként emlegették, portékájukat pedig tomaculumként

kolbasz.png

Ugyan a mai sült kolbászhoz volt hasonlatos, ám hústartalma nem vetekedhet korunk szaftos sült kolbászáéval!

Ami viszont már ténylegesen disznóhúsból készült, az a lucanica névre keresztelt sütni való kolbász, Lucania ihlette – ami viszont egy olasz város.

image-0-02-05-fc2305d97e4d7f5b518d35e69009bdd715d792a63cb277bd61f99be781fc75ef-v.jpg

Tehát, ha magát a sült kolbász eredetét firtatjuk, ezen két náció konyhájában kell keresgélnünk!

De ha csak élvezni szeretnénk az ízeket, akkor esszük tovább a legfinomabb sült kolbászt, amit a magyarok készítenek a legjobban!

kolbasz.jpg

Címkék: történelem
komment
Kolbásszal vigad a magyar!
süti beállítások módosítása