Kolbásszal vigad a magyar!

2017. június 23. 10:54 - KolbászAkadémia

IV. Béla kolbászát esszük?

Voltál már valaha Kunmadarason? Tudtad, hogy a települést az 1200-as években Kolbászszéknek hívták? IV. Béla uralkodásának idejében terjedt el a kolbász kifejezés. Mindez csupán véletlen lehet, vagy az egyik legnagyobb magyar uralkodónak benne volt a keze a kolbász bizniszben?

image-0-02-05-46ab515b36cba302cdc1ac317099a045ff42d67a89ec79ec8c45a27806ec7a1d-v.jpgKolbásszeg és Kolbásszálás is a kunok területét képezte. Kunmadaras volt kunok központja egészen 1663-ig, míg a török haderők be nem kebelezték - és lakossága el nem menekült.

Történészek szerint azonban IV. Béla nem evett kolbászt, hiába a rá utaló településnevek. A kutatások során arra jutottak, hogy a kolbászos helyneveket valóban a kunok adhatták településeiknek.

hurka-kolbasz2_1.jpg

Talán a kitartó történészek idővel végül megfejtik, hogy valójában hogy került a magyar sütőkbe a kolbász. Eredetének milyensége azonban nem befolyásolja ízlelő bimbóinkat, igaz?

Sült kolbászt
minden
magyarnak!

Címkék: érdekesség
komment
2017. június 21. 10:24 - KolbászAkadémia

Fektetted már a sült kolbászt fehérboros zöldségágyra?

Szeretjük a kolbászt, és valamit tenni kell ebédkor az asztalra is - tegyük hát össze a kellemest a hasznossal!

sutnivalokolbasz.jpg

Amire szükséged lesz
- 2 szál sütnivaló csípős házikolbász
- 5 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyított vecsési káposzta
- 2 db nagyobb krumpli
- 1 kisebb sütőtök fele
- napraforgóolaj
- só
- őrölt feketebors
- köménymag
- 1 db babérlevél
- 1 dl fehérbor
sultkolbasz_salataagyon.jpg

Vágd hasábokra a megpucolt krumplit, kockázd fel a sütőtököt, vágd ketté és vágdosd be a szalonnát. Egy kis olajat önts a tepsibe, és pakolj bele egy rétegnyi káposztát. A babérlevelet tépd háromfelé és tedd a tepsibe következő rétegként, majd szórd meg borssal és köménnyel szájízed szerint.

A kolbászokat mindkét oldalukon meg kell szurkálni – hogy ne robbanjanak fel és a zsírja át tudja járni a többi hozzávalót. Utána a szalonnákkal, a tökkel és a krumplival együtt tedd bele a tepsibe.

180 C°-ra előmelegített sütőben fél órán át süsd, aztán a zöldségeket és a kolbászt fordítsd meg, locsold meg a fehérborral és süsd tovább – ha van, akkor grill funkción, 10 percen át.

 Jó étvágyat kívánunk!

Címkék: recept
komment
2017. június 19. 10:57 - KolbászAkadémia

Kolbásszal doppingolnak a magyar focisták

Valamennyi amcsi filmben pizzázni viszi az edző a csapatot győzelem után. De mi a helyzet a magyar csapatokkal? Tudtad, hogy itthon is vannak hasonló szokások? foci.jpg

Többek között Dzsudzsák és csapata is finom magyar kolbászból nyeri az energiát a pályán való remekléshez!

"Nagyon sokat próbálkoztam a lövésekkel, szabadrúgásokkal az előző mérkőzéseken, de eddig valamiért nem jöttek be. Noha ezúttal szerencsém is volt, nagyon örülök, hogy kétszer sikerült betalálnom a portugálok kapujába."

sultkolbi.jpg

"Talán Hegyesi Laci bácsi kolbásza, amellyel a meccs előtt kínált meg, adott erőt nekem, s ennek köszönhetem, hogy már van két gólom. Köszönettel tartozom neki!" - Nyilatkozta egy mérkőzés után a sztár focista.

   Az igazán jó sült kolbász tehát nem csak  
 összekovácsolja a magyarokat, 
 erőt is ad a győzelemhez! 

komment
Kolbásszal vigad a magyar!
süti beállítások módosítása